Lasagne z niespodzianką

Lasagne z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • lasagne

    6 szt.
  • mięso mielone

    30 dag
  • pieczarki

    10 dag
  • cebula

    2 szt.
  • sól do smaku

  • szpinak mrożony

    30 dag
  • czosnek

    3 ząbek
  • cebula

    1 szt.
  • keczup pikantny

  • Pomidory krojone z puszki

    1 szt.
  • olej

  • masło

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • czarne oliwki bez pestek

    kilka
  • ser gouda

    20 (tarty)
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lasagne z niespodzianką
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 5min. Wyciągamy, przecinamy na połowę i układamy w natłuszczonej formie na muffiny.
Krok 2 - Lasagne z niespodzianką
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na odrobinie oleju. Pomidory miskujemy, dodajemy do zeszklonej cebulki - smażymy. Mięso mielone podsamżamy - dodajemy do pomidorów. Pieczarki ścieramy na małych oczkach - dodajemy do farszu. Całość doprawiamy i smażymy do momentu odparowania plynów.
Krok 3 - Lasagne z niespodzianką
Gotowym farszem napełniamy koszyczki lasagne.
Krok 4 - Lasagne z niespodzianką
Na mięsno-pomidorowo-pieczarkowy farsz wykładamy starty na drobnych oczkach ser żółty.
Krok 5 - Lasagne z niespodzianką
Szpinak smażymy na maśle z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowym farszem robimy kolejną warstwę w przygotowanych koszyczkach.
Krok 6 - Lasagne z niespodzianką
Cebulę kroimy w piórka, wbijamy w szpinak. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
Krok 7 - Lasagne z niespodzianką
Upieczone lasagne przenosimy na talerz, dekorujemy keczupem, dowolnym sosem, posypujemy pokrojonymi w krążki czarnymi oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

19.01.2017 18:58
Czy platy lasagne da sie zjesc po upieczeniu czy sluza jako oxdoba

Magda60

03.01.2016 20:02
swietny pomysl

Malgorzata549

03.05.2015 20:22
ciekawy pomysł

msmariusz

29.03.2015 23:32
lasagne mniam

Iwona32

22.11.2013 20:57
bardzo ładnie wyglada...

Andrzej8

09.11.2013 11:49
super pomysł

Katarzyna34

09.11.2013 11:43
pięnie podane

Michał2

08.11.2013 17:41
pomysł pierwsza klasa i smaczne:)

reniatka

08.11.2013 12:01
świetny pomysł brawa!!!

ssylwiaa

08.11.2013 11:20
świetne sakieweczki, urozmaicenie dla tradycyjnej lasagne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat