Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem
Pozostałą mąkę przesiać do dużego naczynia.
Jajko i żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,utarte jajka,sok z cytryny,pozostałe mleko,dokładnie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki,wówczas dodajemy roztopione i przestudzone masło i znów wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścian naczynia.
Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką,rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Przygotowany placek ciasta smarujemy masą makową i zwijamy w rulon następnie kroimy na kawałki około 4-5 cm.
Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy białkiem i pieczemy w 180°C około 20-25 min. ( aż zarumienią się)
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Możemy polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.