Przepis i sposób przygotowania na: "Ślimak' ze szpinakiem i trzema serami.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak, podlewamy 1/2 szkl. wody i dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Żółty ser ścieramy na tarce, camembert kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy, dopóki sery się nie roztopią. Dodajemy na koniec serek śmietankowy(taki kanapkowy twarożkowy).
4. Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do szpinaku.
5. Całość przyprawiamy oraz dodajemy śmietanę.
6. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy w szerokie pasy(4-5cm) - na każdy z nich nakładamy farsz, zawijamy w długi rulonik.
7. Okrągłą formę smarujemy masłem lub olejem. Układamy przygotowane rulony z ciasta francuskiego w "ślimaczka" - miejscem sklejenia podłużnego do dołu :)
8. Gotowego "ślimaka" smarujemy jajkiem(wcześniej roztrzepanym widelcem) i posypujemy sezamem.
9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej obserwować ciasto - gdy nabierze złotego koloru - jest gotowe!