Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowo-brzoskwiniowa pychotka
Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem oraz masłem. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń oraz mąki i żółtko. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i wlewamy budyń stale mieszając, gotujemy na wolnym ogniu aż masa stężeje(powinna mieć gęstą konsystencje). Ciepłą ale nie gorącą masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Po wystygnięciu całość chłodzimy w lodówce.
Galaretka: Z cukru oraz wody gotujemy syrop, gdy składniki się zagotują a cukier się rozpuści wsypujemy pokrojonego w kostkę arbuza oraz brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostke. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki , mieszając do rozpuszczenia aby nie powstały grudki. Studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Chłodzimy ok 2 godzin.