Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa
2. Następnie dodaj jajka, pozostały cukier, masło (jedną łyżkę odkładając), migdały, skórkę otartą z cytryny, sól, wyrobić z mąką i rozczynem drożdżowe ciasto. wyrabiać tak długo aż powstaną w cieście pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu ciasto ponownie odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Mak gotować z 1 1/2 szklanki mleka przez 10 minut na małym ogniu, aby napęczniał. Budyń wymieszaj z 1/2 litra mleka, masłem, żółtkiem i cukrem. Dodaj do masy makowej stale mieszając raz zagotować , wystudzić.
4. Zrobione wcześniej ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Masę makową równomiernie rozprowadź na cieście, i zwiń. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 minut w temperaturze 200 stopni.Przesiany cukier puder utrzyj z wyciśniętym sokiem z cytryny i białkiem. Ciepłe ciasto posmaruj lukrem.