Księżyce parzone

Księżyce parzone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajka

    8-10 sztuk
  • woda

    2 szklanki
  • margaryna

    1 sztuka
  • cukier drobny

    0,5 szklanki
  • białko

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku roztapiamy margarynę z wodą i gotujemy cały czas mieszając. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy by się nie przypaliło i żeby znikły wszystkie gródki. Ciasto ma być jednolitej konsystencji i ma lekko odchodzić od garnka. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy z jajkami - warto dawać po jednym jajku oraz dokładamy cukier. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy ciasteczka w kształcie księżyca albo kółeczka czy jak kto woli inne. Pieczemy w temp. 220\'C ok 25-30 min. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA BY CIASTKA NIE OPADŁY !! Ciastka można posmarować białkiem wtedy ładnie się zarumienią. Po upieczeniu pozostawiamy na jakieś 3 min w wyłączonym piekarniku by doszły do siebie. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

13.02.2014 08:06
bardzo fajne

IKrakowianka

02.02.2014 12:38
fajne ciasteczka

czekoladka_m

12.08.2013 12:57
Na pewno smaczne;):)

Kuchareczka2

30.07.2013 21:20
pomysłowe bardzo

RenataZ-et

17.04.2013 22:32
fajne ciasteczka

Sylwia56

07.07.2011 13:52
pycha

gosia47-47

05.03.2011 16:27
świetnei wygladaja

IZABELA29

17.11.2010 10:50
cos jak ciasto na karpatke warto spróbowac.

Koper

26.10.2010 11:53
Fajne, bardzo fajne :)

bogumiła3

15.09.2010 22:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat