Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z wątróbkami i plastrami ziemniaków zapiekana ze śmietaną Tomka Jakubiaka
Mąkę, masło i jedno jajko przesiekaj, aż składniki się połączą. Staraj się nie ogrzewać ciasta dłońmi, aby masło się nie roztopiło. Ciasto zagnieć. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę. Do podduszonej cebuli dodaj wątróbki. Dodaj małą garść suszonej żurawiny, kapary i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość podlej białym winem. Dorzuć listki estragonu. Wyłącz ogień i pozostaw wątróbkę, aż wciągnie wszystkie aromaty.
Wyłóż ciastem formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego pieca. Piecz 8-10 minut w temperaturze 200°C. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Wątróbki odsącz i połącz je z pomidorkami. Farsz wyłóż na podpieczoną tartę. Na wierzch ułóż plastry ziemniaków. Całość zalej śmietaną wymieszaną z 3 jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Tartę zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.