Przepis i sposób przygotowania na: Mafaldine ala bolognese
Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:)
Wtedy apetycznie wyglądają .
Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!