Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mafaldine ala bolognese

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron mafaldine
400 g
mięso mielone
500 g
pomidory w puszce
1 puszka
czosnek
3 ząbki
cebula biała
1 sztuka
olej roślinny
3 łyżki
papryka czerwona
1/2 sztuki
sos sojowy
1/2 łyżki
przyprawa do sphagetti
1 łyżeczka
brokuły
150 g
ser gouda
15 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mafaldine ala bolognese

Makaron mafaldine gotujemy w osolonej wodzie do miękkości tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy.
Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:)

Wtedy apetycznie wyglądają .

Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak