ORZECHOWIEC

ORZECHOWIEC

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szkl
  • cukier

    2/3 szkl
  • jajka

    2 szt
  • masło

    125 gram
  • miód

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • Warstwa orzechowa:

  • orzechy posiekane

    250 gram
  • masło

    75 gram
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • masa

  • mleko

    3 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    250 gram
  • dżem porzeczkowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ORZECHOWIEC
Mąkę wysypać na stolnicę ,dodać cukier i masło i wysiekać aby masło połączyło się z mąką.Dodać jajka,miód i proszek do pieczenia połączony z sodą.Zagnieść szybko ciasto i podzielić na dwie równe części.
Krok 2 - ORZECHOWIEC
Na blaszce (25/40)wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować jedną część ciasta.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć blaszkę z ciastem na 10 minut.upiec na złoty kolor.Wyjąć i wystudzić.
Krok 3 - ORZECHOWIEC
W rondelku stopić masło,dodać cukier i miód zagotować aż cukier się rozpuści.Orzechy posiekać i dodać do do masła.Smażyć kilka minut cały czas mieszając aby się nie przypaliły.Drugą część ciasta rozwałkować w ten sam sposób jak pierwszy placek na takiej samej blaszce.Na wierzch ciasta rozsmarować gorącą masę orzechową.Wstawić do piekarnika na 10 minut w temp.180 st.C
Krok 4 - ORZECHOWIEC
Z mleka i pozostałych składników ugotować budyń.Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na puszysty krem.
Na dno blaski wyłożyć ciasto bez orzechów,pamiętając o zdjęciu papieru.Wierzch posmarować dżemem z czarnej porzeczki(może być inny).Wyłożyć krem budyniowy i wyrównać powierzchnię.Na krem wykładamy ciasto z masą orzechową (orzechy muszą być na górze),lekko dociskamy.Zakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce kilka godzin.Najlepiej smakuje na 3 dzień jak ciasto namięknie(nie zawsze doczeka do tego momentu)Smacznego....

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (52)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

25.06.2017 00:41
smaczne ciasto

Grazyna0211

09.06.2016 12:21
smaczne ciasto

Magda60

20.12.2015 13:11
skusiłam się i zrobilam

Ada-Gaba

12.07.2014 20:56
ulubione moje ciacho, pycha

kuklik

27.01.2014 19:46
pyszota smakta

Iwona32

11.01.2014 22:14
bardzo dobre

as28

21.12.2013 13:49
mniam mniam

Monika-twin

09.12.2013 11:06
musi byc przepyszne ciasto

rjustysia

24.11.2013 20:35
Ale fajny wałek! Pierwszy raz taki widzę :) ciasto super, uwielbiam orzechy w każdej postaci, szczególnie na słodko :)

IZABELA29

20.11.2013 08:33
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat