Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w pomidorowej zalewie.
2. Grzyby zalewamy w garnku wodą, solimy(ok. 1 łyżeczka) i podgotowujemy(na małym ogniu) ok. 15-20 minut - po ugotowaniu powinniśmy otrzymać 1 durszlak tradycyjnej wielkości - ilość zalewy przygotowana jest mniej więcej na taką właśnie ilość grzybów.
3. Cebulę kroimy. Najlepiej w piórka. Zeszklić na 2-3 łyżkach oleju.
4. Przygotowujemy zalewę - w garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, solą i cukrem. Dodajemy przyprawy(ziele ang, liść laurowy, pieprz). Na końcu dodajemy keczup(ja lubię z pikantnym, ale możecie użyć i łagodnego) i koncentrat. Jako ostatnią dodajemy podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
5. Ugotowane grzyby łączymy z lekko przestudzoną zalewą i wkładamy do słoiczków.
6. Pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
*Słoiczek koncentratu i keczupu to ok. 200 ml.
* W przepisie tym użyłam podgrzybków(brunatnych).