Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dyniowy zroszony amaretto z bitą śmietaną i serkiem śmietankowym
Jajka ubijamy z cukrem cynamonowym, tak aby masa była puszysta i gęsta. Stale miksując dodajemy olej rzepakowy, mąkę oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a po chwili również mus z dyni (ok.150-200g dyni smażymy w rondlu z szerokim dnem z niewielką ilością wody i miksujemy na gładką masę). Masę wylewamy na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy do suchości patyczka, czyli około 45 minut. Gdy upieczony biszkopt wystygnie przekrawamy go poziomo na pół, tak by uzyskać dwa okrągłe cieńsze biszkoptowe spody.
Masa:
300ml śmietana 30%
1,5 łyżeczki żelatyna
1 opakowanie cukier waniliowy
3 łyżki cukier
Przygotowanie masy:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody, intensywnie mieszając i zostawiając do przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę 30% na najwyższych obrotach wraz z cukrem waniliowym i zwykłym. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty i dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
Pozostałe składniki:
ok. 5 łyżek dżem dyniowo-pigwowy
ok. 100g serek śmietankowy
100ml amaretto
kakao do posypania
Jeden krążek biszkoptu nasączamy ok. 50ml amaretto, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy na niego bitą śmietanę. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, smarujemy cienko serkiem śmietankowym i posypujemy kakao. Całość zraszamy ok. 50ml amaretto za pomocą atomizera, skupiając szczególną uwagę na bokach ciasta.