Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe AMARETTO
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z odrobiną soli i cukru na pianę. Następnie dodawać ciągle ubijając na mniejszych już obrotach, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 C ok. 40 min. - aż do upieczenia.
Biszkopt ciemny:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z odrobiną soli i cukru na pianę. Następnie dodawać ciągle ubijając na mniejszych już obrotach, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę oraz kakao. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180 C ok. 40 min. - aż do upieczenia.
Masa amaretto:
Budyń ugotować w mleku. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać margarynę, budyń oraz amaretto.
Przełożenie ciasta.
Biszkopt jasny, połowa masy amaretto, biszkopt ciemny z wyciętymi od kieliszka wcześniej dziurkami. Masą zasklepić te dziurki. Posmarować jeszcze troszkę masą.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ozdobić ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę.