Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik brzoskwiniowy,gotowany.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 szt na jasne ciasto
cukier 200 ml na jasne ciasto
olej 50 ml na jasne ciasto
mąka ziemniaczana 125 ml na jasne ciasto
ocet pół łyżki na jasne ciasto
proszek do pieczenia pół łyżeczki na jasne ciasto
żółtko surowe 3 szt na ciemne ciasto
jajko 1 szt na ciemne ciasto
cukier 3 łyżki na ciemne ciasto
mąka pszenna 2 łyżki na ciemne ciasto
proszek do pieczenia pół łyżeczki na ciemne ciasto
kakao 1 łyżka na ciemne ciasto
olej 50 ml na ciemne ciasto
ser mielony na sernik 1 kg
mleko 250 ml do sera
cukier 1 szklanka do sera
jajko 3 szt do sera
masło 25 dag do sera
galaretka brzoskwiniowa 2 opk
brzoskwinie ok.1 kg
budyń śmietankowy 1 bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik brzoskwiniowy,gotowany.

Kroki postępowania

1
Brzoskwinie obrać ze skórki,wypestkować i pokroić w kostkę średniej grubości.Poddusić je na małym ogniu mieszając i podlewając 1-2 łyżkami wody.Gdy się lekko rozgotują wymieszać je z galaretkami rozrobionymi w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.Odstawić. Białka ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier.Dosypywać po trochu mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą .Dolać olej i ocet ostrożnie mieszając. W drugiej misce ubić żółtka,jajko i cukier na kogel mogel. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszając łyżką drewnianą .Pod koniec dodać olej i wymieszać. Na blachę 25 na 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać jasne ciasto.Na nie wylać ciasto ciemne i widelcem lekko przemieszać tworząc kleksy.
Krok 1 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
2
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.15-20 minut. Budyń rozmieszać w szklance mleka. W garnku roztopić masło na małym ogniu.Dodać serek zmielony i jajka roztrzepane z cukrem.Zagotować całość mieszając. Wlać mleko z rozpuszczonym w nim proszku budyniowym i zagotować ponownie,mieszając cały czas. Gorącą masę serową wylać na upieczony biszkopt i odstawić do ostygnięcia.Wstawić do lodówki.
Krok 2 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
3
Na stężałej masie serowej rozprowadzić tężejącą galaretkę z kawałkami brzoskwiń.
Krok 3 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
4
Ponownie wstawić do lodówki.Tym razem na dłużej a najlepiej na noc.
Krok 4 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 19.02.2015 08:27
super serniczek
Monika-twin 17.02.2014 10:25
wygląda apetycznie
norweska20 07.12.2013 11:49
smakowicie wygląda
anemon 08.11.2013 13:32
Wspaniale się prezentuje Twój sernik.
halina17 21.10.2013 17:36
Pysznie wygląda sernik.
Mniam 21.10.2013 10:33
Wygląda przepysznie i na pewno taki jest.
monisia1977 21.10.2013 08:21
super ciacho
AnielskaSlodycz 20.10.2013 19:00
bardzo ciekawy przepis :)
wyattearp 20.10.2013 18:49
pyszny serniczek
Marta1986 20.10.2013 18:22
smaczny sernik
katarzynagotuje 20.10.2013 18:18
Pyszny ! :)
wirtualnykucharz 20.10.2013 17:57
smakowity srnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak