Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.

Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki plus 2 łyżki do podsypa
  • mleko

    3\4 szkl
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • masło

    1 czubata łyżka
  • kasza gryczana

    8 dag
  • cebula

    1 szt do farszu
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • rozmaryn Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • olej

    5 łyżek do okrasy
  • cebula

    1 szt do okrasy
  • czosnek

    1 ząbek do krasy
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki do okrasy
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • sól do smaku

    do okrasy
  • pieprz zielony

    12 łyżeczki
  • podgrzybki

    6 kapelusze
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Do wykonania natchnęły mnie wizyta w Oberży Zakapior w Polańczyku a także udane grzybobranie.Ciasto na pierogi pochodzi z netu z przepisu na pierogi azjatyckie.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej by ułatwić sobie sprawę.Ale można zrobić w tym samym czasie. Kaszę ugotowałam na sypko w osolonym wrzątku ok. 15 minut.
Krok 2 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Na patelni rozgrzałam masło,włożyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Krok 3 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Zeszkliłam ją po czym dodałam oczyszczone,opłukane i osuszone kapelusze podgrzybków,pokrojone w kostkę.
Krok 4 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Podsmażyłam razem,oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem zielonym i rozmarynem.Dodałam sos sojowy i chwilę razem smażyłam
Krok 5 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Grzyby wymieszałam z kaszą i posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Do miski wsypałam mąkę z solą.,włożyłam masło. Mleko mocno podgrzałam,ale nie gotowałam.Wlewałam powoli mleko i wyrabiałam ciasto.Jest bardzo plastyczne i nie klei się do rąk.
Krok 7 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Oprószyłam leciutko mąką,przykryłam ściereczką lnianą i odstawiłam na pół godziny.
Krok 8 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Po tym czasie ciasto podzieliłam na 4 części.Każdą zrolowałam w wałek i podzieliłam każdy na 3 części.Rozpłaszczałam pojedyncze porcje na cienkie placuszki i nakładałam po czubatej łyżce farszu dokładnie sklejając brzegi,by farsz nie wypłynął podczas gotowania. Ciasto,które czekało na swoją kolej było cały czas przykryte ściereczką,by nie obsychało.
Krok 9 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Gdy wszystkie z 12 pierogów były gotowe wstawiłam w garnku wodę do gotowania,soląc ją płaską łyżką soli.
Krok 10 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Zanim się zagotowała pokroiłam cebulę drobno w kosteczkę (do polania pierogów) i zeszkliłam ją na oleju soląc dość obficie.Pod koniec,gdy zaczęła się złocić dodałam drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilkę razem smażyłam.
Krok 11 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Na posolony wrzątek wrzucałam partiami pierogi i gotowałam na małym ogniu 6 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Krok 12 - Pierogi z gryczaną i grzybami a la Zakapior.
Wyjmowałam łyżką cedzakową,polewałam tłuszczem z cebulkę a na środku robiłam kleks ze śmietany i dekorowałam natką. Pierogi wyszły na prawdę smaczne.Rodzina z początku sceptycznie nastawiona do farszu z kaszy w pierogach pałaszowała ze smakiem. Następnym razem zrobię większą porcję.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchenka

02.02.2014 08:46
na pewno są pyszne :)

pawlito

30.01.2014 07:16
smakowicie wyglądają

norweska20

07.12.2013 20:57
chętnie bym je zjadła

sasanka

04.12.2013 10:34
Fajna odmiana od ruskich pierogów :)

maciek7

12.11.2013 18:07
przepyszne

Ewa104

20.10.2013 20:18
Mleka ma być trzy czwarte szklanki a pieprzu zielonego pół łyżeczki.Nie wiem dlaczego po dodaniu przepisu znikają ukośniki.Na pewno je wpisywałam. Bez nich ilości są co najmniej dziwne.Proszę o zwrócenie na to uwagi jeśli ktoś zechce wypróbować mój przepis.

Olga_SK

20.10.2013 19:57
mmm... Moje smaki! :)

wyattearp

20.10.2013 19:02
wyglądają smakowicie

Aleksandra/Olcia

20.10.2013 15:26
robie podobnie

Sylwia26

20.10.2013 14:32
ale smakołyki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat