Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną, porem i wątróbką
Pory drobno pokroić, posolić i zeszklić na małej ilości oleju, doprawić pieprzem.
Wątróbki oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na średnio rozgrzanym oleju, dodać zeszklone pory i razem smażyć kilka minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie ugotować kaszę, odsączyć z niej nadmiar wody i wsypać do miski - pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Wątróbki z porami zmielić przez sitko z dużymi oczkami lub drobno posiekać - dodać do kaszy i dokładnie wymieszać doprawiając solą czosnkową i pieprzem.
Oddzielone liście kapusty napełnić farszem i możliwie ciasno zwinąć. Ułożyć w szerokim garnku lub brytfance, zalać koncentratem pomidorowym rozprowadzonym wodą i doprawionym solą, pieprzem i papryką - nakryć i dusić do miękkości.