Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dyniowo-razowe drożdżówki

5.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka razowa
0,3 kg
mąka tortowa
0,3 kg
mleko
1 szklanka
drożdże
6 dag
cukier
0,5 szklanki
miąższ z dyni
30 dag
jajko
3 sztuki do ciasta
jajko
1 do smarowania
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
margaryna
0,5 kostki
ser
biały ser
0,5 kg
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
cukier
do smaku
masło
5 dag
budyń waniliowy
1 sztuka
jajko
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo-razowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
Dynie kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości (około 20 minut). Studzimy i miksujemy.
Krok 1 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
2
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Krok 2 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
3
Jajka ubijamy z cukrem.
Krok 3 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
4
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąki oraz mus dyniowy. Całość wyrabiamy około 20 min.
Krok 4 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
5
Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest już gotowe.
Krok 5 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
6
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 6 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
7
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła .
Krok 7 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
8
Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
Krok 8 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
9
Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam sera.
Krok 9 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
10
SER:
Masło, ser, jajko , cukier waniliowy miksujemy razem. Słodzimy do smaku wg uznania. Pod koniec miksowania dodajemy budyń. Mieszamy.
Krok 10 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto
11
To zdrowa, jesienna propozycja na pyszne drożdżówki. Idealne do mleka czy kawy. Najlepiej smakują oczywiście jak każde ciasto drożdżowe w dniu wypieku:).
Krok 11 - Dyniowo-razowe drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 02.03.2014 22:30
Dynię lubię pod każdą postacią :)
gusia1000 24.01.2014 00:37
Swojskie najlepsze.
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:50
jak malowane,mniam
Kuchenka 22.10.2013 21:52
rewelacyjne
as28 22.10.2013 11:28
fajny pomysł
Łucja 16.10.2013 13:51
wspaniałe bułeczki :)
Mniam 14.10.2013 00:36
Wyglądają idealnie!
pierniczkowo 13.10.2013 19:02
fantastyczne :)
Smaczna_B 13.10.2013 18:11
oryginalny przepis , jeszcze nie używałam dyni , muszę wypróbować
ben-ka 13.10.2013 17:34
Tak jak nie jem dyni,to te drożdżówki zrobię! Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak