Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąki orkiszowej pełnoziarniste
• 300 g
mąki pszennej
200 g
brązowego cukru
360 g
kakao
50 g
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
szczypta
Sklep Prymat
jajko
4
ekstrakt z wanilii
1 łyżka
olej rzepakowy
300 ml
kefir
500 ml
kiwi
4
cukier
5 łyżek
mąka ziemniaczana
3 łyżki
mleko
odrobina
żółtko jajek
masło miękkie
300 g
Masa mango:
dojrzałe mango
2 szt
cukier
6-7 łyżek
mąka kukurydziana
3 łyżki
mąka ziemniaczana
1-2 łyżki
odrobina mleka
żółtko jajek
śmietana kremówka
100 ml
miękkie masło
300 g
masa
z kiwi

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Ciasto:
W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.

Masa kiwi:
Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.

Masa mango:
Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.

Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 20.11.2013 17:14
smaczne i domowe
monisia1977 11.10.2013 07:33
fajnie wygląda
Mniam 11.10.2013 00:29
Wygląda pięknie i myślę, że jest nieziemsko smaczny.
6zer
6zer 10.10.2013 21:29
smacznie wyglada i napewno tak smakuje
Izabela9 10.10.2013 20:08
Pyyychotka.
Anna133 10.10.2013 19:42
zdrowe i pięknie wyglada
Krzysztof15 10.10.2013 19:30
palce lizAc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak