Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne drożdżówki
Kroki postępowania
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, a ż podwoi swoją objętość.
Jako nadzienia użyłam masy makowej.
Ciasto: |
|
mąka |
0,5 kg
|
mleko |
1 szklanka
|
jajko |
2 sztuki
|
masło |
1/2 kostki
|
drożdże |
5 dag
|
cukier |
0,5 szklanki
|
jajko |
do smarowania
|
masa makowa |
|
suchy mak |
250 g
|
miód |
2 łyżki
|
jajko |
2 sztuki
|
bakalie |
|
masło |
1 łyżka
|
cukier puder |
10 dag
|
proszek do pieczenia |
1/4 łyżeczki
|
olejek migdałowy |
kilka kropel
|
mąka krupczatka |
1 łyżka
|
kruszonka |
|
mąka |
4 łyżki
|
cukier |
4 łyżki
|
masło |
1/4 kostki
|
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: