Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany makowiec
Kroki postępowania
Masa makowa: Mak gotujemy i sparzony mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy do maku orzechy, miód, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz żółtko i dodajemy cukier. Wlewamy aromat i ucieramy na gładką masę do połączenia.
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z miękką margaryną i cukrami na puszysto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z ubitymi żółtkami dodajemy mleko i cały czas ucieramy. Pod koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach przez około 1 minutę.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na wyłożoną pergaminem standardową blaszkę. Przygotowaną masę wykładamy na pierwszą część ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.