Curry ziemniaczane po szatańsku

Curry ziemniaczane po szatańsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • mąka

    1/4 szklanki
  • sól

    2 łyżeczki
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 duża szczypta
  • masło lub margaryna

    10 dkg
  • mleko

    3 szklanki
  • papryka ostra mielona

    1 duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę jak najdrobniej posiekać. Mąkę, sól, pieprz i curry dobrze wymieszać, najlepiej poprzez potrząsanie w zamkniętym słoiku. Formę do zapiekania natłuścić. Układać warstwami ziemniaki. Każdą warstwę posypać siekaną cebulą i oprószyć mąką z przyprawami oraz przykryć wiórkami masła. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Zalać mlekiem i posypać z wierzchu papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

29.07.2011 10:49
super

Agnieszka191

26.08.2010 21:40
szatanek to moje drugie imię :)

pauluna

26.08.2010 20:49
ciekawy przepis

plocia

17.08.2010 22:10
smaczne i z carry

RenataZ-et

14.08.2010 16:23
Nie lubię curry, ale przepis ciekawy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat