Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH.
ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni.
blaszka 25x20 cm
Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam następnie na pianę, dodając
pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą
lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj.
Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser
(można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier
puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy
szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części.
Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej
waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą.
Następnie na herbatniki wyłożyłam masę czekoladową, a na wierzch masę
waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika.
Sernik piekłam przez 2 godziny.
Po wyjęciu z pieca zostawiłam do ostygnięcia, lepiej się wtedy kroi.