Orzeźwiająca cytrynka

Orzeźwiająca cytrynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • BISZKOPT
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • MASA BUDYNIOWA
  • budyń cytrynowy

    2 opakowania
  • woda

    0,5 litra
  • cukier

    4 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • margaryna

    125 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • śmietana kremówka

    660 ml
  • śmietan fix

    2 opakowania
  • cukier

    1/3 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda

    1 szklanka
  • herbatniki

    22-24 sztuki
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • margaryna

    60 g
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzeźwiająca cytrynka
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę budyniową. Budynie rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy cukier. Pozostałą wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do gotującej się wody wlewamy budyń, delikatnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestygnięcia. ( Folia powoduje, że na budyniu nie pojawi nam się kożuch ).
Krok 2 - Orzeźwiająca cytrynka
W miseczce miksujemy margarynę z cukrem, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Krok 3 - Orzeźwiająca cytrynka
Gotową masę przekładamy na biszkopt i umieszczamy ciasto w lodówce na ok 30 min.
Krok 4 - Orzeźwiająca cytrynka
Teraz czas na przygotowanie masy śmietankowej. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie wsypujemy i rozpuszczamy galaretkę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i śmietan fix'y i zimną lejącą galaretkę. Gotową masę śmietankową wykładamy na ciasto na masę budyniową.
Krok 5 - Orzeźwiająca cytrynka
Na wierzch układamy herbatniki. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na ok 30 min.
Krok 6 - Orzeźwiająca cytrynka
Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao - mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy margarynę i ponownie mieszamy, aż rozpuści się margaryna. Tak przygotowaną polewę pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia a następnie polewamy ciasto, tworząc esy-floresy. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (119)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

11.06.2017 09:42
pyszny deser

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 12:24
Smakowite i kuszące ciacho;)

marta1371

15.01.2017 14:55
Podoba mi się

martynkacytrynka

28.10.2016 19:15
Koniecznie musze wyprobowac :)

Franciszek

09.08.2016 00:47
dobre do kawki

Milena

09.07.2016 13:16
Świetnie wygląda :)

smerfetka79

29.04.2016 09:48
fajny pomysł na coś w miarę szybkiego:)

petronella

11.03.2016 18:22
Przepyszne ciasto

KORAL

02.02.2016 14:40
Musi być pyszne

Jolcia_90

02.02.2016 00:15
fajne ciacho, bardzo ładne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat