Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki na zupę
Ze składników zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ciasto lekko zagnieść i podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich oderwać kawałeczek ciasta na uchwyt do pokrywki :) Uformować cztery bochenki. Z pozostałego kawałka ciasta uformować 4 kuleczki i smarując białkeim przykleić je do uformowanych bochenków. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem chlebki posmarować białkiem. Piec ok 20 -30 minut. Tak by chlebki były rumiane, a popoukane od spodu wydadzą głuchy dźwięk.
Ważne jest by były dobrze przyrumienione, zwłaszcza spody, ponieważ chlebek nie może nam przeciekać podczas jedzenia.
Studzić na kratce.
Tak upieczone chlebki można przechowywać do kilku dni w chlebaku, lub zamrozić.
Przed podaniem należy ściąć wierzch chlebka, wydrążyć środki. Na zewnątrz i w środku wysmarować olejem i zapiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.
Nalać zupę i podwać.
Smacznego :)