Przepis i sposób przygotowania na: W-Z ka biszkoptowa
Tak przyrządzony biszkopt kakaowy wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę do pieczenia włożyć do piekarnika i piec 25-30 min w temp 170* po upieczeniu wyjać i upuscić ciasto w blaszce z odległości 40 cm od ziemi co zapobiegnie opadaniu i ciasto pozostanie puszyste.Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po czym przekroić wzdłuz na połowę .Najlepiej jest upiec ciasto dzień przed sporządzeniem placka wtedy ładnie się kroi.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić idealnie aby nie było grudek w gorącej wodzie i lekko przestudzona powoli wlewać do masy śmietanowej,wymieszac dokładnie.
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier puder wycisnąć sok z cytryny wlać rum i dokładnie wymieszać .
Przełożenie: Blat biszkopta nasączyć połową ponczu,posmarować ciasto połową dżemu porzeczkowego wyłożyć mase śmietanową wyrównać krem,przykryć drugim blatem ciasta nasączyć reszta ponczu i wysmarować dżemem.
Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kleksami bitej śmietany.