Przepis i sposób przygotowania na: Krówkowy sernik
Masło rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Ciasto zagnieść. Tortownicę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na czas robienia masy serowej wstawić spód do lodówki.
MASA SEROWA:
Cukierki rozpuścić w rondelku z 6 łyżkami mleka i odstawić do ostygnięcia. Do osobnej miseczki odlać 5 łyżek masy do polewy. Ser, jajka, budyń i mleko zmiksować razem, a następnie dodać do nich ostygniętą i wszystko razem wymieszać. Masę serową wylać na schłodzone ciasto i piec przez 60 minut w 180C. Następnie wyłączyć piekarnik i w zamkniętym piekarniku zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
POLEWA:
Na schłodzone ciasto wylać odlaną masę krówkową.
* Mimo chłodzone w lodówce polewa z krówek będzie płynna. Jeśli chcemy, aby polewa wyszła stała do masy krówkowej należy dodać trochę masła, całość podgrzać i odstawić do ostygnięcia. Stygnącą i chłodną polewę wylać na ciasto, wstawić do lodówki.