Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    11/2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    50 g
  • jaja

    3 sztuki
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • drożdże

    40 g
  • masa

  • borówka amerykańska

    200 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kruszonka

  • masło

    50 g
  • cukier

    3 łyzki
  • mąka

    3 łyżki
  • DODATKOWO:

  • jajo do posmarowania wierzchu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
1. Do garnka wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odkładamy na pól godziny w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
2. Gdy zaczyn zacznie rosnąć, wlewamy go do mąk wysypanych wcześniej na stolnicę, dodajemy resztę cukru, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jaja, esencje waniliową i wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
3. Gdy ciasto "odchodzi" od ręki przekładamy je do miski, przykrywamy sucha ściereczką i odkładamy na noc do lodówki.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
4. Rano, po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-2 cm i za pomocą szklanki wykrawamy koła.
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
5. Borówki myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i mieszamy łyżką.
Krok 6 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
6. Na wykrojone koło z ciasta nakładamy łyżkę borówek i zlepiamy brzegi formując okrągłą bułeczkę. Wszystkie tak uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 20 minut.
Krok 7 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
7. Do miseczki kładziemy masło, wsypujemy mąkę, cukier i rozcieramy w palcach tworząc w ten sposób kruszonkę.
Krok 8 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
8. Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je rozmąconym jajem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką
9. Podajemy najlepiej ciepłe z gorącym kakaem.


Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krystyna32

05.03.2014 06:39
pyszne bułeczki

Agnieszka-87-25

27.01.2014 13:35
rewelacja dla podniebienia!

Malinka

21.01.2014 21:34
Takie bułeczki są przepyszne!

ciekawska

15.11.2013 12:53
rewelacyjne buleczki

IZABELA29

15.09.2013 08:38
skusiłabym się na taką .

alaaa

14.09.2013 20:45
pyszne i pachnące

Wacław

04.09.2013 15:01
wyśmienite ;-)

adelajda

04.09.2013 08:59
lubię takie drożdżowe bułeczki :)

caralajna

02.09.2013 07:44
domowe najlepiej smakują :)

berys18

01.09.2013 19:03
piękne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat