Chleb pszenno- razowy (drożdże)

Chleb pszenno- razowy (drożdże)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka pszenna razowa

    180 g
  • woda letnia

    200 ml
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    1 łyzeczka
  • drożdże

    12,5 g
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno- razowy (drożdże)
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą i cukrem. Odstawić na 15 minut. Przygotować resztę składników i wlać do tego zaczyn.
Krok 2 - Chleb pszenno- razowy (drożdże)
Ciasto wyrobić (około 10min) i odstawić do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić i włożyć do foremki. Znów odstawić, aż ciasto wyrośnie.
Krok 3 - Chleb pszenno- razowy (drożdże)
Wstawić do zimnego piekarnika na 200 stopni. Piec 50 min od wstawienia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

20.01.2014 09:47
wspaniały domowy chlebek

Klausia

09.10.2013 17:47
wygląda podobnie do mojego obecnego ;)

ONY_za_kare

11.09.2013 11:28
śliczny chlebuś!

gusia1000

05.09.2013 17:46
Swojski najlepszy.

caralajna

02.09.2013 07:36
uwielbiam domowy chleb

gosia56

30.08.2013 19:52
napewno super chlebuś

Alex_M

30.08.2013 13:10
piękny Ci wyszedł! :)

iziona

29.08.2013 22:06
Chleb wygląda rewelacyjnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat