Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę
Sałatka z cukinii, papryki i cebuli na zimę łączy w sobie cudowne smaki. Słodkawa cukinia, do tego delikatnie ostra papryka i mocna cebula - to wszystko przełamane kwasowością. Coś pysznego!
1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy bez obierania w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. Cukinię i cebulę solimy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby puściły sok. Sok z warzyw zlewamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
3. Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier, mieszamy. Zalewamy dodajemy pokrojoną paprykę i całość zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Do wystudzonej zalewy z papryką dodajemy osączoną cukinię i cebulę, mieszamy i nakładamy do czystych słoików.
5. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików. Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 10 minut pasteryzowania. Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
6. Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.