Jabłecznik na półkruchym spodzie

Jabłecznik na półkruchym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • cukier

    10 dag
  • jajo

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jabłka przygotowane wg. przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/22246/jablka-do-szarlotki.html

    3 słoiki jak do dzemu
  • bułka tarta

    3-4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników na ciasto zagnieść jednolita masę, zawinąć w papier sniadaniowy i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka wymieszac z tarta bułka, tak żeby masa nie była zbyt mokra. Przygotowana wczesniej blache wylepić 3/4 ciasta. Ciasto lekko podpiec (ok 20min) w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku. Na tak przygotowany spód wyłozyc masę z jabłek, z reszty ciasta zrobic ozdobną kratkę na wierzchu. Wstawic z powrotem do piekarnika i upiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gacopierz23

13.05.2011 11:17
jabłeczni - ciasto mojego syna

anemon

27.04.2011 06:29
Pięknie udekorowałać swój jabłecznik.

ZEWA

11.10.2010 13:44
uwielbiam jabłecznik

kasiurek

07.09.2010 18:25
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat