Letnie ratatouille

Letnie ratatouille

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    30 dag
  • cukinia

    30 dag
  • pomidory

    30 dag
  • cebula

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • świeży rozmaryn

    1 łyżeczka
  • oliwa

    7 łyżek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • tymianek

    1 (świeży)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć i oczyścić. Bakłażan pokroić w kostkę i posolić. Cukinię pokroić w plastry.

Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć, umyć i pokroić w pasma. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Obraną cebulę posiekać, a czosnek wycisnąć przez praskę. Zioła umyć, osączyć na ręczniku papierowym i bardzo drobno posiekać.

Pokrojony bakłażan osączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć bakłażana. Wyjąć, dolać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cukinię, a później w ten sam sposób paprykę. W pozostałym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem.

Warzywa ułożyć warstwami w garnku, zaczynając i kończąc bakłażanem. Każdą z warstw posypać solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem i ziołami. Dusić pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, nie mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka189

29.07.2010 13:02
to jest całkowicie niuczciwe!

bernika

28.07.2010 19:42
mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat