Przepis i sposób przygotowania na: Letnie ratatouille
Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć, umyć i pokroić w pasma. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Obraną cebulę posiekać, a czosnek wycisnąć przez praskę. Zioła umyć, osączyć na ręczniku papierowym i bardzo drobno posiekać.
Pokrojony bakłażan osączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć bakłażana. Wyjąć, dolać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cukinię, a później w ten sam sposób paprykę. W pozostałym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Warzywa ułożyć warstwami w garnku, zaczynając i kończąc bakłażanem. Każdą z warstw posypać solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem i ziołami. Dusić pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, nie mieszając.