Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banoffee

5.0
(39)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 175 g
cukier drobny 150 g
śmietanka kremowa 300 ml
gorzka czekolada 25 g
sok z cytryny 1/2 szt
serek mascarpone 250 g
banan 4 szt
ciastka 250 czekoladowe, przekładane

Przepis i sposób przygotowania na: Banoffee

* śmietanka kremowa 36%

Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą blendera lub torebki i wałka drobno pokruszyć ciasteczka, wymieszać z 75g miękkiego masła. Wyłożyć je na przygotowany spód i brzegi formy. Mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Toffi:
Na niewielkim ogniu ustawić suchą patelnię- dobrze sprawdzają się te z nieprzywierającą powłoką. Dodać 100ml wody oraz 150g cukru. Mieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przestać mieszać! Gotować na wolnym ogniu, aż do chwili, gdy płyn zacznie nabierać złotego koloru (patelnią można potrząsać, aby karmel równomiernie brązowiał, jednak nie wolno mieszać go łyżką, gdyż zacznie się krystalizować). Zdjąć z ognia, natychmiast po zdjęciu dodać 100g masła. Mieszać, aż masło praktycznie się rozpuści. Dodać 115ml śmietanki, całość wymieszać. Postawić z powrotem na palnik, mieszać drewnianą łyżką, aż do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć i będzie idealnie gładki. Przelać toffi na spód ciasta.

Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać z pokrojonymi bananami. Wyłoży na masę toffi. Schłodzić.


Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone i całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach .

Masę wyłożyć na banany. Oprószyć startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.

* z przygotowanego sosu toffi można odłożyć 2 łyżki, które przed wyłożeniem masy śmietanowej należy wmieszać delikatnie do kremu. Dzięki temu uzyskamy efekt pofalowanego toffi :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.05.2017 12:56
Super smakowicie wygląda
Laila2786 24.02.2017 09:47
ciasto smakuje bajecznie
IZABELA29 28.11.2016 21:07
Pyszny deser
kasia.s 19.08.2016 10:52
Nigdy o takim nie słyszałam :) Prezentuje się niesamowicie :)
Ada-Gaba 12.10.2014 19:59
znakomite i z pewnością przepyszne
Katarzyna/kate1980 11.05.2014 20:56
super przepis
gosia561 10.05.2014 16:34
oj, moje smaki
Łucja 19.11.2013 15:28
robiłam troszkę inaczej! przepyszne :)
arbuzowo 19.08.2013 10:45
wygląda bardzo zachęcająco
Małgorzata9 18.08.2013 21:25
muszę spróbować, wygląda apetycznie
Stenka 18.08.2013 14:48
apetycznie wygląda
sanielcia 17.08.2013 21:38
Pięknie się prezentuje
Olga_SK 17.08.2013 19:57
Ile słodyczy! Pycha :)
Habibi 17.08.2013 19:55
To ciacho odkryłam w programie Jamiego Olivera :) Jest wyjątkowe :)
Andrzej8 17.08.2013 17:42
wygląda super
Katarzyna34 17.08.2013 17:36
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak