Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZONE PIEROGI RUSKIE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 1/2 szkl.
Farsz:
ziemniaki 800 g
ser biały twarogowy 200 g
olej 1 łyżka
cebula 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
mąka 2 1/2 szkl.
masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt.
jajko 1 szt.
sól do smaku
DODATKOWO:
masło
mąka
białko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZONE PIEROGI RUSKIE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozprowadź z mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotuj w łupinach, odcedź i obierz, zmiel razem z serem. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor, połącz razem z pozostałym farszem. Dopraw solą i pieprzem. Do przesianej mąki dodaj zaczyn, stopiony letni tłuszcz, żółtko, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - PIECZONE PIEROGI RUSKIE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO foto
2
Ponownie wyrób ciasto, cienko je rozwałkuj i wycinaj kwadraty. Na każdy wyłóż jedną łyżeczkę farszy, złóż rogi i dobrze zlep, najlepiej widelcem. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i posmaruj delikatnie masłem. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozbitym białkiem.
Krok 2 - PIECZONE PIEROGI RUSKIE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO foto
3
Piecz w temp.180 stopni C przez ok. 30 min. na rumiany kolor. Podawaj ze stopionym masłem lub ze śmietaną.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 3 - PIECZONE PIEROGI RUSKIE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 21.02.2014 10:34
Fajne są takie pierogi :-)
sylwia_sl 29.01.2014 16:23
Wyglądają apetycznie
Iwona32 20.01.2014 18:27
super sa pycha
agnieszka214 17.01.2014 09:47
chetnie bym zjadła
Lukrecja29 15.01.2014 11:19
O! Te to są na bank wspaniałe! Pieczonych ruskich jeszcze nie jadłam choć ruskie to moje najukochańsze ze wszystkich pierogów.
as28 21.11.2013 11:15
mniam mniam
usmiech 18.11.2013 20:53
ciekawy przepis
krystyna330 31.10.2013 14:22
pyszny obiad
matesko 10.10.2013 09:15
fajny przepis
Kuchareczka2 01.10.2013 09:42
przepyszne pierogi
artur7 11.09.2013 14:39
smaczne pierozki
Czarnula87 08.08.2013 21:25
ruskie pyszności w każdej postaci :)))
agus198900 08.08.2013 19:20
pyszne;) no i pieczone więc coś dla mnie;)
fotoviderek 08.08.2013 10:04
Chętnie bym spróbował tych smacznych pierożków :)
Sarenka 08.08.2013 08:56
Pysznie wyglądają
Kasia35 08.08.2013 07:33
ja też jeszcze takich nie jadłam - zapisuję do wypróbowania
kasienka23 08.08.2013 07:21
pieczonych jeszcze nie robiłam
iziona 08.08.2013 06:07
Coś wspaniałego
migotka28 07.08.2013 22:45
smaczne pierożki
Pyszota 07.08.2013 19:51
uwielbiam takie
LoLa 07.08.2013 19:32
dla mnie coś nowego
adelajda 07.08.2013 19:14
lubię wszystkie pierogi
Joannasz3190 07.08.2013 18:59
Takich jeszcze nie jadłam! Pycha :D
iwi 07.08.2013 18:54
Przepyszne pierożki
Marta11 07.08.2013 18:52
takich jeszcze nie jadlam zapewne sa pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak