Pierogi ruskie z kiełbasą

Pierogi ruskie z kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • ziemniaki

    1 kg
  • twaróg

    250 g
  • kiełbasa

    150 g
  • cebula

    200 g
  • sos sojowy

    1-2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    500 g
  • woda ciepła

    300 ml
  • olej

    1 łyżka
  • mąka

Dodatkowo

  • cebula

    2-3 szt
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie z kiełbasą

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
Przygotowanie farszu:
Kiełbasę i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy aby kiełbasa z cebulą przestygła.
Krok 2 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z kiełbasą i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Krok 3 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Krok 4 - Pierogi ruskie z kiełbasą foto
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi ruskie z kiełbasą podajemy z podsmażoną cebulką, posypane natką pietruszki lub z kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Grazyna0211 10.01.2017 10:44
ciekawy pomysł
Barbara777 08.03.2015 21:47
Świetne pierogii
Zdzisław 08.03.2015 10:12
smakołyki pierogowe, ulubione
ada.la 07.03.2015 22:56
ciekawy farsz
IwonaDD 07.03.2015 20:14
pychota!!!
wwwiolka 07.03.2015 18:44
Bardzo fajny przepis.
Agata3 07.03.2015 17:36
z kiełbasa jeszcze nie jadłam ale są bardzo apetyczne :)
RenataZ-et 07.03.2015 17:22
wiesz co smaczne :)
V_kuchareczka 07.03.2015 15:56
smakowicie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 07.03.2015 15:50
Bardzo apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat