Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na farsz
-
ziemniaki
1 kg -
twaróg
250 g -
kiełbasa
150 g -
cebula
200 g -
sos sojowy
1-2 łyżki -
ząbki czosnku
2 szt -
sól
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Składniki na ciasto
-
mąka tortowa
500 g -
woda ciepła
300 ml -
olej
1 łyżka -
mąka
Dodatkowo
-
cebula
2-3 szt -
masło
2 łyżki -
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie z kiełbasą
Kroki postępowania

Kiełbasę i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy aby kiełbasa z cebulą przestygła.

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Pierogi ruskie z kiełbasą podajemy z podsmażoną cebulką, posypane natką pietruszki lub z kwaśną śmietaną.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)