Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy

Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś kolejny przepis na pierogi. Tym razem ruskie ale z prażoną cebulką. Czasami nie podsmażam cebulki a daję już gotową prażoną właśnie. Też czasami ułatwiacie sobie pracę w kuchni? Bo ja tak i wcale się tego nie wypieram. Bo od czasu do czasu można pójść na skróty z gotowcem, prawda?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 500

    750 gramów
  • woda gorąca

    375 mililitrów
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    5 łyżek

Nadzienie:

  • twaróg półtłusty

    600 gramów
  • ziemniaki ugotowane

    700 gramów
  • Cebulka smażona Prymat

    0.5 szklanki
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy

Mąkę przesiać do miski razem z solą. Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać - najlepiej widelcem. Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Zostawić je w misce i zakryć drugą miską. Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.

W czasie jak ciasto na pierogi odpoczywa, zmielić w maszynce do mięsa twaróg i ziemniaki.
Zmielone składniki umieścić w misce, dodać prażoną cebulkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto odpoczęło wałkować je na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi zabezpieczyć przed wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwareczkami lub podsmażone na rumiano z ulubioną surówką.

ZEWA
UWAGA Gdy wałkujemy ciasto nie należy łączyć końcówek ciasta bo wtedy ciasto robi się twarde. Należy każdą końcówkę wałkować osobno do wyczerpania porcji ciasta i dopiero wałkować następną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat