Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna typ 500
750 gramów -
woda gorąca
375 mililitrów -
sól
1 łyżeczka -
olej
5 łyżek
Nadzienie:
-
twaróg półtłusty
600 gramów -
ziemniaki ugotowane
700 gramów -
Cebulka smażona Prymat
0.5 szklanki -
sól do smaku
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy
Mąkę przesiać do miski razem z solą. Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać - najlepiej widelcem. Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Zostawić je w misce i zakryć drugą miską. Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.
W czasie jak ciasto na pierogi odpoczywa, zmielić w maszynce do mięsa twaróg i ziemniaki.
Zmielone składniki umieścić w misce, dodać prażoną cebulkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto odpoczęło wałkować je na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi zabezpieczyć przed wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwareczkami lub podsmażone na rumiano z ulubioną surówką.
UWAGA Gdy wałkujemy ciasto nie należy łączyć końcówek ciasta bo wtedy ciasto robi się twarde. Należy każdą końcówkę wałkować osobno do wyczerpania porcji ciasta i dopiero wałkować następną.![]()
Komentarze (0)