Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś kolejny przepis na pierogi. Tym razem ruskie ale z prażoną cebulką. Czasami nie podsmażam cebulki a daję już gotową prażoną właśnie. Też czasami ułatwiacie sobie pracę w kuchni? Bo ja tak i wcale się tego nie wypieram. Bo od czasu do czasu można pójść na skróty z gotowcem, prawda?

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500 750 gramów
woda gorąca 375 mililitrów
sól 1 łyżeczka
olej 5 łyżek

Nadzienie:

twaróg półtłusty 600 gramów
ziemniaki ugotowane 700 gramów
Cebulka smażona Prymat 0.5 szklanki
sól do smaku 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka

Porada

UWAGA Gdy wałkujemy ciasto nie należy łączyć końcówek ciasta bo wtedy ciasto robi się twarde. Należy każdą końcówkę wałkować osobno do wyczerpania porcji ciasta i dopiero wałkować następną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy

Mąkę przesiać do miski razem z solą. Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać - najlepiej widelcem. Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Zostawić je w misce i zakryć drugą miską. Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.

W czasie jak ciasto na pierogi odpoczywa, zmielić w maszynce do mięsa twaróg i ziemniaki.
Zmielone składniki umieścić w misce, dodać prażoną cebulkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto odpoczęło wałkować je na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi zabezpieczyć przed wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwareczkami lub podsmażone na rumiano z ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak