Nóżki wieprzowe w galarecie

Nóżki wieprzowe w galarecie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    2 szt
  • golonka

    1/2 kg
  • liście laurowe Prymat

    1-2 szt
  • sól, pieprz

  • żelatyna

  • bulion

    1 kostka
  • włoszczyzna mrożona

    200 (w paski)
  • ziele angielskie całe

    2-4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nóżki i golonke zalać 2 litrami wody. Zagotować, zszumować, dodać warzywa, ziele angielskie, liscie laurowe i kostki bulionowe. Gotować tak długo aż mięso zacznie odchodzic od kości. Ugotowane wyjąć, przestudzić i obrac od kości. Większe kawałki pokroić. Odlać 1 szklanke bulionu od nóżek i rozpuścić w niej żelatynę. Mieso włożyc z powrotem do bulionu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodac rozpuszczona żelatynę, dokładnie wymieszać. Gorące rozlać do słoików i od razu zakręcać. Odstawic do stęgnięcia. Takie nóżki w lodówce przechowywałam do 2 tygodni (dłużej nie sprawdzałam czy można). Podawac na zimno przyprawione sokiem z cytryny lub octem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

15.05.2011 09:05
fajne

anemon

05.05.2011 07:04
Narobiłaś mi apetytu na nie.

SmacznaPyza

12.09.2010 16:23
dawno nie robiłam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat