Pierogi z ziemniakami i serem

Pierogi z ziemniakami i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    350 g
  • soli

    1 łyżeczka
  • cebula biała

    2 szt
  • ziemniaki

    500 g
  • woda

    1/2 (gorąca)
  • twaróg

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać. Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
2 ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
3 Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.
4 Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.
5 Zagotować wodę z solą. Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog. Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty.

Nadzienie:
Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę, dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

18.01.2012 12:48
lubi kie

Adamorek

18.01.2012 12:48
lubi kie

Ewa109

05.11.2011 22:50
pychotka :-)

Joanna108

10.09.2011 20:16
moje ulubione

ziutula

11.07.2011 08:55
dobre pierogi...

angelika14

03.07.2011 12:43
smaczne

Kate131

11.03.2011 08:36
tradycyjne ruskie najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat