Przepis i sposób przygotowania na: Jagody pasteryzowane na zimę
Delikatnie przesypujemy do czystych, wyparzonych słoiczków, nie ugniatając ich i zasypujemy 1 łyżeczką cukru na słoiczek o pojemności 190 ml, a na słoik o poj. 250 ml - 1 łyżkę.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania.
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Moja rada:
Doskonale sprawdza się również pasteryzacja jagód bez dodatku cukru - przesypane jagody do słoiczka pasteryzujemy jak w opisie wyżej.