Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane leczo
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy mięso. Dusimy aż mięso się zetnie.
W międzyczasie marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, cukinie kroimy na plasterki (lub półplasterki), paprykę na małe kawałki.
Dodajemy do mięsa wszystkie warzywa oraz pomidory, jeśli sos jest za gęsty można podlać rosołem, ale ja radzę poczekać aż warzywa puszczą swoje soki :)
Doprawiamy do smaku (najlepiej na ostro) i chwilę dusimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy cały ryż. Na wierzch kładziemy farsz warzywno-mięsny i posypujemy obficie startym żołtym serem.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni; pieczemy około 40 minut