Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką
Tortownica : 20-22cm
CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.
Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min /
MASA:
Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.
Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.
Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.
Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.
Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.
Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin ).