Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smorodinówka z czarnej porzeczki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 1,5 kg
cukier 30 dag
spirytus 1/4 litra
wódka 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Smorodinówka z czarnej porzeczki

Owoce oczyszczamy z szypułek płuczamy i osuszamy na sicie.
Wkładamy do dużego słoja lub gąsiorka małego jak na wino przesypać cukrem zamieszać gąsiorkiem aby cukier równomiernie pokrył owoce zamknać hermetycznie i postawić w nasłonecznionym ciepłym miejscu na miesiąc aby owoce puściły sok.
Nastepnie po upływie miesiąca sok zlewamy np do butelki czy innego naczynia wkładamy na dno do lodówki a owoce w gąsiorku zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.

Zlewamy nalewkę z wódką ,owoce wyrzucamy ,dodajemy sok z lodówki zalewamy spirytusem ,zamykamy szczelnie i wszystko razem zostawiamy na 2 miesiące.

Po tym czasie sklarować przez bibułę filtarcyjną conajmniej 2 razy i rozlać do czystych suchych butelek.

Jeśli zrobimy ją teraz będzie w sam raz na Boże Narodzenie:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.07.2013 08:13
Lubię domowe nalewki
msmors 21.07.2013 21:14
fajna nalewka i zdjęcie też
Janina 21.07.2013 12:04
Super nalewka na krążenie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak