Pączki

Pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg ok
  • maka do podsypywania

  • cukier

    15 dag
  • margaryna

    15 dag
  • jaja

    6 szt
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    5 dag
  • olej do smażenia

    1 litr, minimum
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuscic w ciepłym mleku i wymieszac z 3/4 szklanki maki. gdy rozczyn zwiekszy objętość dodac do niego resztę mąki, cukier, jaja, aromat i roztopiona margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowac na grubosc ok. 3 cm i wycinać z niego szklanką krążki. Na każdy kłaść porcje nadzienia i dokładnie zlepiać. Latem możemy do nadziewania użyć sezonowych owoców. Nadziane pączki odłożyć na posypaną mąką stolnicę żeby wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać olej (tyle żeby pączki pływały w nim. Na gorący wrzucać partiami pączki i smażyć z obu stron. Wyjmować najlepiej ostro zakończonym patyczkiem, i odkładać na papierowe ręczniki do osączenia. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malcik111

13.12.2011 21:46
uwielbiam pączki!

gosia561

05.08.2011 10:33
ale kalorii

gosia561

05.08.2011 10:33
ale kalorii

anemon

26.04.2011 11:08
Piękne są Twoje pączki \"jak z obrazka\".

noculos

16.03.2011 20:17
pysznne

noculos

16.03.2011 20:17
pysznne

noculos

16.03.2011 20:17
pysznne

eli_555

09.02.2011 22:06
pycha

kasiurek

02.12.2010 09:36
SUPER WYGLADAJA:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat