Paluszki rybne

Paluszki rybne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety rybne

    2 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    2 łyż.
  • mąka

    2 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • panierka do kurczaka prymat

    2 opak.
  • mąka

    1 szkl.
  • olej do smażenia

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paluszki rybne
Filety rybne dokładnie myję, osuszam i kroję w podłużne paski. Następnie szykuję trzy głębokie talerze - do jednego wsypuję mąkę, do drugiego panierkę, a w trzecim przygotowuję gęste ciasto naleśnikowe.
Gęste ciasto naleśnikowe: Na głęboki talerz wybijam jajko, dodaję mleko, mąkę, sól i pieprz. Całość miksuję przez kilka minut aż składniki się dokładnie połączą i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Krok 2 - Paluszki rybne
Paski ryby panierować najpierw w mące, potem zanurzać w cieście naleśnikowym, osączyć i przełożyć za pomocą szczypców do talerza z panierką, przyklepać palcami. Opanierowane kawałki ryby układam na desce. Za pomocą noża formuję z nich kształt paluszków rybnych. Wstawiam rybę na tacy do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 3 - Paluszki rybne
Po tym czasie smażę paluszki rybne wrzucając je ostrożnie partiami na gorący olej na głębokiej patelni. Smażę po 2 - 3 minuty z każdej strony do ładnego zrumienienia.
Krok 4 - Paluszki rybne
Wyjmuję usmażone paluszki rybne na ręcznik papierowy i osączam z nadmiaru tłuszczu.
Podaję z frytkami, cytryną i ulubionymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

17.07.2013 08:21
pięknie wyszły

meg1984

16.07.2013 22:09
dawno nie jadłam, na pewno są świete

Katarzyna/kate1980

16.07.2013 22:04
ja nie mogę wyglądają jak ze sklepu - niesamowicie

Kuchenka

16.07.2013 21:30
często robię filety ale na taki pomysł jeszcze nie wpadłam- podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat