Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior w serowej panierce z ziemniaczkami z piekarnika i sosem z nutką mięty
- Ogórki pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki, dodać pokrojoną cebulkę i porwane listki miętki oraz jogurt. Przyprawić solą i pieprzem Wymieszać.
ZIEMNIAKI:
- Ziemniaki obrać pokroić w ósemki. Olej wymieszać z czosnkiem, majerankiem, papryką i pieprzem cytrynowym. Tak przyprawionym olejem polać ziemniaki. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut (200 stopni C, termoobieg)
KALAFIOR:
- Kalafior podzielić na różyczki, umyć, ugotować (nie powinny być zbyt miękkie). Przygotować serową panierkę: starty żółty ser, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszać. Różyczki kalafiora zanurzać w serowej panierce. Smażyć na oleju