Przepis i sposób przygotowania na: ciassto z gruszkami w zalewie i ananasem
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka jaja ubijamy na pianę.
Dodajemy pod koniec powloi cukier i żółtka jaja.
Następnie dodajemy mąkę, olej, wode- dodajemy naprzemian, mieszaąc deliatnie . . Dodajemy drobno pokrojone owoce. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 częsci, do jednej z nich dodajemy kakao,do drugiej zaś dodatkowo dwie łyżki mąki.
Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Kolejno wlewamy po łyżce każego ciasta i tak na przemian- jasna, ciemna.
Ciasto pieczem w rozgrzanym piekarniku, początkowo w tem 160 stopni przez ok 20 minut, następnie zwiększamy temp do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut, sprawdzajac za pomoca patyczka, noża czy ciasto jest już gotowe.