Przepis i sposób przygotowania na: Tortowiec
10 dkg cukru kryształu
4 jajka
2 łyżki bułki tartej
12 dkg orzechów mielonych
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, pozostałe składniki. Upiec
Ciasto makowe:
4 jajka
15 dkg maku sparzyć i zmielić
15 dkg cukru kryształu
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, pozostałe składniki. Upiec
Ciasto czekoladowe:
5 dkg mielonych orzechów
5 jajek
starta czekolada
15 dkg cukru kryształu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, pozostałe składniki. Upiec
Masa orzechowa:
20 dkg mielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
25 dkg masła
Gorącym mlekiem zalać orzechy. Wystudzić. Połączyć z masłem i cukrem.
Krem:
1/2 l mleka
cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
25 dkg masła
Z mleka, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej oraz cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić. Połączyć z masłem.
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach wody
2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach wody
Przekładanie placka:
1. ciasto orzechowe
2. masa orzechowa
3. drylowane wiśnie
4. galaretka wiśniowa tężejąca
5. cisto makowe
6. krem
7. brzoskwinie pokrojone w gruba kostkę
8. galaretka pomarańczowa tężejąca
9. ciaso czekoladowe