Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jęczmienną i selerem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta duża młoda
kasza jęczmienna 4 saszetki
seler korzeniowy 1 duży
cebula biała 2 duże
Sól czosnkowa jodowana Prymat
przyprawa do zup
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną i selerem

Kapustę sparzyć i obrać największe liście - pierwsze zewnętrzne pozostawić do wyłożenia brytfanki.
Ugotować na półtwardo kaszę jędczmienną, odcedzić i wysypać do miski, dodać 1-2 łyżki oleju i wymieszać.
W międzyczasie obrać, umyć i grubo zetrzeć selera (można też posiekać malakserem), obrać i posiekać cebulę.
Na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę, doprawić pieprzem, dodać rozdrobnionego selera, podlać niewielką ilością wody i udusić do miękkości - odparować.
Jarzyny na gorąco połączyć z kaszą i wyrobić na jednolity farsz, doprawić solą czosnkową, ziołową, pieprzem i przyprawą do zup - pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone liście z kapusty nadziewać przygotowanym farszem i możliwie ciasno zwijać.
Dno garnka wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty, ciasno układać przygotowane gołąbki warstwami, a na końcu można ułożyć grubo pokrojony środek kapusty.
Podlać niewielką ilością gorącej wody doprawionej przyprawą do zup, pieprzem i ew. pastą pomidorową - nakryć pokrywką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170*C i dusić do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 03.07.2013 13:32
jeszcze takich nie jadłam warto wypróbować
Konczi 02.07.2013 17:50
wow fajne połączenie ciekawe pycha
Cranberry 02.07.2013 16:59
pyszne gołąbki :)
Róża1 02.07.2013 14:42
fantastyczny pomysł:-)
gosia561 02.07.2013 14:24
ciekawy farsz
Rafał3 02.07.2013 13:45
tylko palce lizać
Boska_Agatka 02.07.2013 13:42
pyszne jedzonko polecam
Habibi 02.07.2013 13:31
Ja mam fioła na jego punkcie, więc pakuję go, gdzie tylko mogę :) Co prawda jestem alergikiem i od selera powinnam się trzymać z daleka, jednak nie potrafię go sobie odmówić :) Robiłam też pierogi z duszonym selerem, roladki mięsne, kapuśniak z masą selera ... i to pewnie nie koniec ;)
Ewa104 02.07.2013 13:25
Z selerem mnie zaintrygowałaś.Bardzo lubię seler,ale nie wpadłam na to,by użyć go do gołąbków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak