Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.
ze sobą, roztarłam masło z mąką tak, aby struktura przypominała grudkowaty piasek.
Do tego wbijam jajko i zagniatam dokładnie ciasto.
Wkładam na min. 30 min do lodówki.
Rabarbar obieram i kroję w grube plasterki, a nawet małe kawałki. Truskawki rozmrażam.
(Najszybciej jest włożyć torebkę z zamrożonymi truskawkami do letniej wody)
Owoce, w osobnych miseczkach, zasypuję cukrem, aby nie były kwaśne po upieczeniu.
12 foremek do kruchych babeczek natłuszczam i oprószam mąką. Porcjami wielkości
łyżki stołowej wylepiam je, zostawiając też kulkę ciasta na kruszonkę.
Owoce dokładnie odcedzam (syrop pozostały świetnie smakuje rozrobiony z wodą),
układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką.
Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut.
Przez pierwszą połowę czasu ustawiam piec na grzane od spodu,
by ten się dopiekł. Owoce puszczają sok, może powstać zakalec.