Przepis i sposób przygotowania na: Pączki
białko właściwie połowę białka i 150 gram cukru pudru rozmieszałam i dodałam do niego skórkę pomarańczową którą dostałam od świadomego odżywiania .
Rozczyn do pączków:
drożdże skruszam do miseczki , dodałam 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
Jajka i żółtka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym
Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję go na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Z ciasta wycinam krążki szklanką i odkładam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pączki smażę na oleju. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
W lekko ostudzone szprycuje dżem truskawkowy
Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową dostałam ja od świadomego odżywiania i się przydała jak znalazł