Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • truskawki świeże

    1/2 kg
  • jogurt naturalny

    150 g
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
  • krem jogurtowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Obie maki i proszek do pieczenia wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem \"na biało\" i stopniowo dodawać do nich na przemian mąke i pianę z białek cały czas mieszając (ja cały czas używałam blendera). Gotowe ciasto przełozyć do natłuszczonej i wysypanej tarta bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego do ok 170 stopni piekarnika. Piec ok 40 minut. Gotowe ciasto (ostygnięte) przekroić na 3 krążki. Galaretke przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i odszypułkować. Krem jogurtowy zmiksować z jogurtem i woda (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Ponieważ biszkopt lubi się nieco skurczyć na spód kładziemy krążek z wierzchu, smarujemy kremem jogurtowym i posypujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki, przykrywamy środkowym blatem i nakładamy kolejna warstwę przełożenia. Spodni blat smarujemy cienko kremem (żeby galaretka nie wsiąkała w ciasto i wkładamy z powrotem do tortownicy, ozdabiamy truskawkami i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka sie zestaliła. Pozostałym kremem wyrównujemy boki podstawy naszego tortu. Kiedy krążek z galaretka bedzie gotowy (galaretka musi byc dobrze zestalona) obkrawamy go dookoła żeby odszedł od blachy, zdejmujemy opaskę tortownicy i delikatnie przekładamy na wierzch tortu. Wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny zeby krem sie zestalił. Ja robiłam w ten sposób bo po przełozeniu kremem nie było już miejsca na wylanie galaretki i wpadłam na pomysł zrobienia tej warstwy oddzielnie i połozenie jej na gotowym torcie. Jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilościa kremu moze użyć jego podwójnej porcji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

30.11.2011 10:49
Oj zjadłoby się o tej porze roku taki torcik z truskaweczkami :P

Sarenka

30.11.2011 10:48
Oj zjadłoby się o tej porze roku taki torcik z truskaweczkami :P

Brigitte

23.11.2011 10:09
delicje :)

anemon

05.08.2011 07:32
Szkoda, że truskawki już się skończyły, bo tort z truskawkami smakuje pysznie.

Henryka2

05.03.2011 20:53
A już nie długo będą truskawki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat